Master Class 2017

Η Χορωδία  «Αρμονία» Πρέβεζας,  στα πλαίσια του 35ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει  σεμινάριο / masterclass για Μαέστρους-Διευθυντές χορωδίας, από τις 4 έως και τις 6 Ιουλίου 2017 στην Πρέβεζα.

Θέματα του σεμιναρίου θα αποτελέσουν :
-        τεχνική διεύθυνσης με έμφαση στη διεύθυνση χορωδίας
-        η τονικότητα σε μια χορωδία
-        η ερμηνεία των διάφορων μουσικών ειδών
-        ομαδικές τεχνικές φωνητικής
-        οργάνωση της πρόβας.


Συνοπτικά το πρόγραμμα του masterclass περιλαμβάνει:

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017
9:00 – 13:00 Διαλέξεις και παράλληλα τεχνική εξάσκηση: Φωνητική (για τους ενεργά συμμετέχοντες και τους παρατηρητές)
15:00 – 19:00 Masterclass με την χορωδία υπόδειγμα (οι ενεργά συμμετέχοντες διευθύνουν τη χορωδία, ενώ οι παρατηρητές εκπαιδεύονται και παρατηρούν)
20:00 – 22:00 Ιδιαίτερα μαθήματα στους ενεργά συμμετέχοντες

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017
9:00 – 13:00 Διαλέξεις και παράλληλα τεχνική εξάσκηση: Τεχνική διεύθυνσης, μέθοδοι, επιλογή προγράμματος
15:00 – 19:00 Masterclass με την χορωδία υπόδειγμα (οι ενεργά συμμετέχοντες διευθύνουν τη χορωδία, ενώ οι παρατηρητές εκπαιδεύονται και παρατηρούν)
20:00 – 22:00 Video προβολή - αξιολόγηση της διεύθυνσης των ενεργά συμμετεχόντων

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017
9:00 – 11:00 Διαλέξεις και παράλληλα τεχνική εξάσκηση: Τεχνική διεύθυνσης, μέθοδοι, επιλογή προγράμματος
11:00 – 13:00 Masterclass με την χορωδία υπόδειγμα (οι ενεργά συμμετέχοντες διευθύνουν τη χορωδία, ενώ οι παρατηρητές εκπαιδεύονται και παρατηρούν)
15:00 – 17:00 Προσωπικές συμβουλές στους συμμετέχοντες
17:00 Γενική πρόβα
20:00 Κονσέρτο (Τελετής Έναρξης 35ου ΔΧΦ Πρέβεζας).

Από την Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017 έως την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του 35ου ΔΧΦ Πρέβεζας, στα πλαίσια του οποίου θα διενεργηθεί και ο 23ος Διεθνής Διαγωνισμός Θρησκευτικής Μουσικής, να συζητήσουν και να συνομιλήσουν με τους μαέστρους που θα συμμετέχουν, ενώ θα τους δοθεί και ότι υλικό χρειαστούν από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ.


            To σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών όλων των ειδών, σε εκπαιδευτικούς που διευθύνουν χορωδία καθώς και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών και σπουδαστές ωδείων που ασχολούνται με τη χορωδία.

            Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι Μαέστροι Ragnar Rasmussen και Urša Lah. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρακτική εξάσκηση με χορωδία επίδειξης και συγκεκριμένα με την χορωδία Utopia & Reality Chamber Choir .
            Η χορωδία Utopia & Reality Chamber Choir αποτελείται από νέους τραγουδιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης η οποία ιδρύθηκε το 2011 και έχει συμμετάσχει με ιδιαίτερη επιτυχία σε φεστιβάλ σε διάφορες χώρες τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης (Bosco Chiesanuova and festival "Concerti nel Chiostro" ,Verona, Ιταλία, Ιούλιος  2013,  The Nordlysfestivalen in Tromsø, Νορβηγία, Ιανουάριος 2014, The 12th China International Choral Festival in Beijing (εκπροσωπώντας την Ευρώπη) τον Αύγουστο του 2014, The 2nd City of Derry International Choral Festival τον Οκτώβριο 2014  και το 2015. Τον Οκτώβριο του 2015 προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Festival Ljubljana and the festival Simfonic Voices στο Koper της Σλοβενίας ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 έδωσε συναυλία στο θέατρο  Mariinsky Theathre στην Αγία Πετρούπολη) .
            Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν αν θα παρακολουθήσουν απλά το σεμινάριο ή αν θα συμμετέχουν ενεργά στα διάφορα μαθήματα.
            Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά παρακαλούνται να αποστείλουν μαζί με την αίτηση και βιογραφικό σημείωμα όπου θα αναφέρεται η προηγούμενη εμπειρία τους ως μαέστροι χορωδίας .
            Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η αγγλική.
Το ποσό συμμετοχής για τους ενεργά συμμετέχοντες ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ.
Το ποσό συμμετοχής για τους παρατηρητές ανέρχεται στο ποσό των 125 ευρώ.
Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 2 Ιουνίου  2017
Η αίτηση συμμετοχής θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση armonia4@otenet.gr ή στο prevezachoralfestival@gmail.com
            Ο Ragnar Rasmussen είναι καθηγητής στη διεύθυνση χορωδίας στη Σχολή Καλών Τεχνών (μουσικό τμήμα) του Πανεπιστημίου του Tromso  της Νορβηγίας . Είναι εν ενεργεία μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής των χορωδιών Kristiansand Solistensemble (Νορβηγία), Utopia & Reality Chamber Choir (Ευρώπη) και UArctic World Ensemble (Νορβηγία, Καναδάς, Σκωτία και Ρωσία).
Την περίοδο 1999-2001 διετέλεσε μαέστρος-διευθυντής της χορωδίας δωματίου Vokal Nord (Tromso) . Από το 2008 έως το 2010 διετέλεσε μαέστρος της Εθνικής Χορωδίας Νέων της Νορβηγίας και για το 2010 μαέστρος της Παγκόσμιας Χορωδίας Νέων. Τέλος το 2011 διηύθυνε την επαγγελματική χορωδία  Stavanger Symfoniorkesters Kammerkor (Stavanger, Νορβηγία).
            Το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 κατείχε θέση επισκέπτη καθηγητή στη Μουσική Ακαδημία του Πανεπιστημίου της Σλοβενίας. Έχει σπουδάσει εκκλησιαστική μουσική στο Trondheim Music Conservatory, διεύθυνση χορωδίας με τον Eric Ericson και τον Stefan Sköld και διεύθυνση ορχήστρας με τον  Colin Metters, (επικεφαλή του προγράμματος διεύθυνσης του Royal Academy of Music, του Λονδίνου) και τον Jorma Panula (καθηγητή στο Royal College of Music, Στοκχόλμη  και στην Sibelius Academy,Ελσίνκι). Ως μαέστρος έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία ενώ το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Διευθυντών Χορωδίας της Μπολόνια στην Ιταλία.
            Έχει συνεργαστεί ως προσκεκλημένος μαέστρος με διάφορες ορχήστρες της Ευρώπης (the baroque orchestra Concerto Farinelli (Γερμανία), The Artic Symphony Orchestra, Trondheim Symphony Orchestra, Thüringen Philharmonie, The Serbian Radio Symphony Orchestra, St. Petersburg State Academic Orchestra, STOP (professional percussion ensemble, Slovenia) and the RTV Slovenia Symphony Orchestra) και με πολυάριθμες χορωδίες από χώρες της Ευρώπης (The Estonian National Male Choir (Tallinn), The Slovene Chamber Choir (Ljubljana Philharmonie), The State Choir Latvija (Riga), The Chamber Choir of the Slovene National Radio (Ljubljana), il Coro del Teatro Comunale di Bologna, The Shout, (London), Domestik (Yekaterinburg Dom Musikij, Russia) , Cor Jove Nacional de Catalunya (Εθνική Χορωδία Νέων της Καταλoνίας). Συχνά διδάσκει σε σεμινάρια και συναντήσεις εργασίας (workshops) στη Νορβηγία αλλά και σε όλη την Ευρώπη ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε ιδρύματα ανά την Ευρώπη όπως :The Utrecht Conservatory, (Ολλανδία), The Advanced School for Choir Conductors of the Guido d'Arezzo Foundation (Arezzo, Ιταλία) Music Conservatory (Pitea, Σουηδία),The Music Conservatory (Petrozavodsk, Ρωσία), Hochshule für Musik und Theater (Hamburg, Γερμανία), the Liszt Ferenc Academy of Music (Budapest, Ουγγαρία), the A.I. Herzen State Pedagogical University (St. Petersburg, Ρωσία), the Oulu University of Applied Sciences (Φινλανδία) and The Royal Conservatory den Haag (Ολλανδία), Yeosu ICCF (Νότια Κορέα), AOIC (Ιρλανδία), Split Cro Patria (Κροατία), Innsbruck TS (Αυστρία), CNdC (Κολομβία), ABCD (Μεγάλη Βρετανία), Beijing CICF (Κίνα), Sommerkorskolen/NK (Νορβηγία) and European Academy for Choral Conductors (Fano, Ιταλία).
            Το 2004 του απονεμήθηκε το βραβείο Albo d'oro από το Ίδρυμα Mariele Ventre της Μπολόνια στην Ιταλία όπως επίσης και τα βραβεία : 2007 ,Tromso University College Honorary Research Prize (Forskningsprisen),  2008,  Northern Lights Prize (Nordlysprisen). Ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τιμήθηκε από τον Δήμο της πόλης του Tronso για την προσφορά του στις Τέχνες και τα σπουδαία καλλιτεχνικά του επιτεύγματα,  2009 το Norwegian Choir Prize 2009 από την Ομοσπονδία Χορωδιών της Νορβηγίας για την συνεισφορά του στην πρόοδο της χορωδιακής μουσικής στη χώρα. Έχει συνθέσει διάφορα έργα για φωνητικά σύνολα αλλά και ορχηστρικά καθώς και μια όπερα, ενώ από το 2012 αποτελεί μέλος της Κοινωνίας των συνθετών της Νορβηγίας (Norwegian Society of Composers).

            Η  Urša Lah σπούδασε μουσική εκπαίδευση στη Μουσική Ακαδημία της Λιουμπλιάνα και διεύθυνση χορωδίας στο Πανεπιστήμιο του Tromso(Νορβηγία) και εμπλούτισε της ικανότητές της στη διεύθυνση χορωδίας παρακολουθώντας σεμινάρια από χορωδιακούς οργανισμούς όπως οι IFCM και Europa Cantat, ενώ έχει υπάρξει και μέλος μερικών από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα της Σλοβενίας όπως επίσης και του επαγγελματικού συνόλου Slovene Chamber Choir από το 1992 έως το 1996. Από το 1993 έως το 2009 διετέλεσε μαέστρος της μικτής νεανικής χορωδίας Veter ( Jeunesses Musicales Ljubljana) με την οποία κέρδισε πολυάριθμα χρυσά μετάλλια και πρώτες θέσεις σε διαγωνισμούς στη Σλοβενία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη (Neerpelt, Budapest, Pohlheim, Lindenholzhausen, Πρέβεζα, Bratislava) και η ίδια βραβεία καλύτερης μαέστρου. Παράλληλα το διάστημα 1998-2009 διετέλεσε Αρχι-μαέστρος της Χορωδίας Δωματίου της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Σλοβενίας , με την οποία παρουσίασε έργα διαφόρων Σλοβένων συνθετών σε πρώτες παρουσιάσεις όπως επίσης και εκτελέσεις και ηχογραφήσεις Σλοβένων και μη συνθετών. Διετέλεσε επίσης Αρχι-μαέστρος και καλλιτεχνική διευθύντρια της ακαδημαϊκής χορωδίας APZ Tone Tomšič του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα από το 2002 έως το 2009 με την οποία κέρδισε ,επίσης, πολλά βραβεία και μετάλλια με σημαντικότερη στιγμή την κατάληψη της πρώτης θέσης στο ευρωπαϊκό Γκραν Πρι Χορωδιών Στην Ουγγαρία το 2008( The European Grand Prix for Choral Singing  , Debrecen, Hungary).  Το 2006 αποτελεί  εκ των ιδρυτών του σχολείου για τραγουδιστές χορωδίας στην  Glasbena Matica στη Λιουμπλιάνα το οποίο διηύθυνε για τρία χρόνια.
            Σε αναγνώριση του έργου της και των καλλιτεχνικών της επιτευγμάτων λαμβάνει από τον Δήμο της Λιουμπλιάνα την ανώτατη διάκριση, το Βραβείο Zupančič ενώ το 2009 η κυβέρνηση της Σλοβενίας μέσω του Ιδρύματος  Public Fund of Republic of Slovenia for Cultural Activities της απονέμει το βραβείο  Gallusova Plaketa .
            Από το φθινόπωρο του 2009 ζει στη Νορβηγία όπου διδάσκει διεύθυνση χορωδίας και συνόλων στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Tromso, ενώ από το 2016 είναι μαέστρος της χορωδίας του Πανεπιστημίου Mimas. Εργάζεται επίσης ως μαέστρος σε διάφορες επαγγελματικές χορωδίες όπως : Arctic Philharmonic Orchestra, Trondheim Symphony Orchestra and Kristiansand Symphony Orchestra. 
            Το 2011 ιδρύει με τον σύζυγό της και Μαέστρο Ragnar Rasmussen τη διεθνή χορωδία για νέους ταλαντούχους τραγουδιστές  “Utopia & Reality Chamber Choir” η οποία έχει συμμετάσχει με ιδιαίτερη επιτυχία σε φεστιβάλ σε διάφορες χώρες τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης (Bosco Chiesanuova and festival "Concerti nel Chiostro" ,Verona, Ιταλία, Ιούλιος  2013,  The Nordlysfestivalen in Tromsø, Νορβηγία, Ιανουάριος 2014, The 12th China International Choral Festival in Beijing (εκπροσωπώντας την Ευρώπη) τον Αύγουστο του 2014, The 2nd City of Derry International Choral Festival τον Οκτώβριο 2014  και το 2015, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 έδωσε συναυλία στο θέατρο  Mariinsky Theathre στην Αγία Πετρούπολη) .
  Η Urša Lah διδάσκει σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια για διευθυντές χορωδίας ανά την Ευρώπη , διευθύνει επαγγελματικές χορωδίες κατόπιν πρόσκλησής των και τέλος συμμετέχει σαν μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς χορωδιακής μουσικής, του υψηλότερου επιπέδου .


In the frame of the 35th International Choral Festival of Preveza a seminar for choral conductors will be held in Preveza from 4th to 6th July 2017.

The topics of the seminar are:
conducting technique with an emphasis on choral conducting,
intonation in choir,
interpretation of various musical style,
group vocal technique,
organization of the rehearsals…

The schedule of the masterclass includes:

Tuesday, July 4th

9:00 – 13:00 Lectures along with practical work: Vocal exercises for active and passive participants.

15:00 – 19:00 Masterclass with the demonstrative ensemble (active participants are conducting, while the passive ones are observing and rehearsing / learning).

20:00 – 22:00 Individual lessons for active participants

Wednesday, July 5th

9:00 – 13:00 Lectures along with practical work: Conducting technique, methods, program choice.

15:00 – 19:00 Masterclass with the demonstrative ensemble (active participants are conducting, while the passive ones are observing and rehearsing / learning).

20:00 – 22:00 Video evaluation of conducting of the active participants

Thursday, July 6th

9:00 – 11:00 Lectures along with practical work: Conducting technique, methods, program choice.

11:00 – 13:00 Masterclass with the demonstrative ensemble (active participants are conducting, while the passive ones are observing and rehearsing / learning).

15:00 – 17:00 Individual consults to participants.

17:00 General rehearsal

20:00 Concert Opening Ceremony of 35th ICF of Preveza.

From Friday, 7th July 2017 to Sunday, 9th July 2017, the participants will have the opportunity to attend the 35th ICF of Preveza, in the frames of which the 23rd international Choral Competition of Music will take place, but also to meet and discuss with conductors of the participating choirs, while the organizing committee of the festival will provide them with any kind of material they might need.

            The seminar is addressed to choir conductors, instructors who conduct choirs as well as students attending music studies and students attending Music Schools- Conservatories who get involved with choir(conducting).
The Seminar will be led by the internationally renowned conductors Ragnar Rasmussen and Urša Lah. A lot of time and special attention will be given to practical work with a demonstrative choir; the demonstrative ensemble will be the international Utopia & Reality Chamber Choir.

Utopia & Reality Chamber Choir is an international choir established in 2011 by two conductors, Ragnar Rasmussen from Norway and Urša Lah from Slovenia. They have joined talented young singers from different countries in performing contemporary choral music. The aim of the project is to perform on a high artistic level, to encourage singers to think about the role of art in the society today, to explore different ways of affecting audiences and to develop young singers through establishing a strong role of the individual in the group. Encouraged by their excellent singing companions, every young singer rapidly increases their singing capacities, grows in the role of performer and also develops a sense of tolerance towards different nations through learning about their singing traditions.
The choir is aptly named "Utopia & Reality" - two, at first glance incredibly distant ideas become interdependent through creative activity and through the human tendency to change, things that seemed unimaginable become true.
Is it utopia or is it reality to join talented young singers from different singing traditions and make them sing homogenously advanced contemporary music on a high artistic level in just a few days? Is it utopia or is it reality to expect from young people in today`s world to pay for their journey in order to be part of a project where they will rehearse strenuously to perform advanced contemporary music? Is it utopia or can it perhaps become reality that these young ambassadors of their countries will teach their politicians to invest into culture in order to make our World better?
The choir has regular gatherings; these are usually connected with festivals where singers perform after intensive rehearsing period. Beside the common rehearsals both of the conductors rehearse with the individuals by the help of modern technology, using Skype/FaceTime. The project has turned out as a success and Utopia & Reality has (as invited choir) memorable performed at the following international festivals: Musical Evenings in Piran, Slovenia, in July 2011, International Choral Festival "VOCE!" in Bosco Chiesanuova and festival "Concerti nel Chiostro" in Verona, Italy, in July 2013, The Nordlysfestivalen in Tromsø, Norway, in January 2014, The 12. China International Choral Festival in Beijing (where the choir was representing Europe) in August 2014, The 2nd City of Derry International Choral Festival in October 2014. Due to successful performances at the last festival mentioned, Utopia & Reality Chamber Choir has been invited as “Artist in Residence” for The 3rd City of Derry International Choral Festival and the Arts Council of Northern Ireland organized a tour for the choir in Northern Ireland in October 2015. In October 2016 the choir was quest of the Festival Ljubljana and the festival Simfonic Voices in Koper. In February 2017 it was performing in Mariinsky Theathre in St. Petersburg.


The seminar is intended for beginners as well as established choral conductors.Participation can be active or passive. Participants who wish to be active are kindly asked to send their CV with specified experiences in choir conducting.

Participation fee for active participants: 250€
Participation fee for passive participants: 125€

Deadline for submission: 2nd of June 2017

For further information, communicate with us at armonia4@otenet.gr or prevezachoralfestival@gmail.com

Ragnar Rasmussen is Professor in choir conducting at the Faculty of Fine Arts (Music Conservatory), University of Tromso, Norway. He is currently the conductor and artistic director of Kristiansand Solistensemble (Norway), the international Utopia & Reality Chamber Choir (Europe) and UArctic World Ensemble (Norway, Canada, Scotland and Russia).In 1999-2011 he was the conductor/artistic director of the chamber choir Vokal Nord (Tromso). In 2008-2010 he was also engaged as conductor of the Norwegian National Youth Choir. In 2010 he was the conductor of World Youth Choir. In 2011 he was conductor/artistic director of the professional Stavanger Symfoniorkesters Kammerkor (Stavanger, Norway).
During the academic year 2007/08 Mr. Rasmussen held a guest professorship the Academy of Music, University of Slovenia. He studied church music (Trondheim Music Conservatory, Norway), choir conducting with Eric Ericson and Stefan Sköld (Sweden) and orchestra conducting with Colin Metters, (Head of the conducting program at the Royal Academy of Music, London) and Jorma Panula (Professor Em. at Royal College of Music, Stockholm and Sibelius Academy Helsinki).
As conductor of the choirs Saga, Mimas and Vokal Nord he has won numerous first prizes, including several conductor prizes, in choral competitions in Norway and abroad. He participated at the International competition for choral conductors in Bologna, Italy (2001) where he won the 1. Prize ("1.editione Concorso Internazionale Direttore de Coro, Mariele Ventre").
As guest conductor he works with orchestras throughout Europe, such as the baroque orchestra Concerto Farinelli (Germany), The Artic Symphony Orchestra, Trondheim Symphony Orchestra, Thüringen Philharmonie, The Serbian Radio Symphony Orchestra, St. Petersburg State Academic Orchestra, STOP (professional percussion ensemble, Slovenia) and the RTV Slovenia Symphony Orchestra
and with a large number of choirs in Scandinavia, Finland, Estonia, Latvia, Italy, Russia, Serbia, Croatia, Slovenia, Germany, Austria, Ireland and the UK, including The Estonian National Male Choir (Tallinn), The Slovene Chamber Choir (Ljubljana Philharmonie), The State Choir Latvija (Riga), The Chamber Choir of the Slovene National Radio (Ljubljana), il Coro del Teatro Comunale di Bologna, The Shout, (London), Domestik (Yekaterinburg Dom Musikij, Russia) and several European national youth choirs, including Cor Jove Nacional de Catalunya (The Catalonian National Youth Choir).
Ragnar Rasmussen frequently holds lectures and workshops for conductors in Norway and abroad. He was guest lecturer at the following institutions: The Utrecht Conservatory, (The Netherlands), The Advanced School for Choir Conductors of the Guido d'Arezzo Foundation (Arezzo, Italy) Music Conservatory (Pitea, Sweden),The Music Conservatory (Petrozavodsk, Russia), Hochshule für Musik und Theater (Hamburg, Germany), the Liszt Ferenc Academy of Music (Budapest, Hungary), the A.I. Herzen State Pedagogical University (St. Petersburg, Russia), the Oulu University of Applied Sciences (Finland) and The Royal Conservatory den Haag (the Netherlands), as well as workshops/masterclasses for institutions like  Yeosu ICCF (South-Korea), AOIC (Ireland), Split Cro Patria (Croatia), Innsbruck TS (Austria), CNdC (Colombia), ABCD (The UK), Beijing CICF (China), Sommerkorskolen/NK (Norway) and European Academy for Choral Conductors (Fano, Italy).
He is often a member/head of juries at prestigious national and international choir and conducting competitions.
In 2004 Ragnar Rasmussen was awarded the Albo d’oro award from Fondazione Mariele Ventre, Bologna, Italy. In 2007 he received the Tromso University College Honorary Research Prize (Forskningsprisen). In January 2008 he received the prestigious Northern Lights Prize (Nordlysprisen). In December 2008 he was awarded the Honorary Prize of the Town of Tromso for his extraordinary artistic achievements, his contribution to artisticenjoyment among his fellow citizens and his contributions to positive profiling of his hometown in Norway and abroad. In December 2009 Norwegian Choral Association awarded him the Norwegian Choir Prize 2009 for his dedicated work at all levels in his homeland’s choral life.
As composer Rasmussen has written several a - cappella works, vocal -instrumental works and one opera. In the year 2012 he was recognized as a member of the Norwegian Society of Composers.

Urša Lah studied musical education at the Ljubljana Music Academy and choral conducting at the University in Tromsø (Norway). She perfected her conducting skills on educational seminars organised by choral associations IFCM and Europa Cantat. 
She was a member of some of Slovenia's best vocal ensembles and also a member of the professional Slovene Chamber Choir from 1992-1996.
In the years 1993-2009 she was the conductor of the Mixed Youth Choir Veter (Jeunesses Musicales Ljubljana), with which she won many Gold Plaques and First Prizes at competitions in Slovenia and in Europe (Neerpelt, Budapest, Pohlheim, Lindenholzhausen, Preveza, Bratislava), several special prizes and "Best Conductor" awards. From 1998-2002 Urša Lah was also the chief conductor of the National Radio Chamber Choir with which she had several first performances of works by contemporary Slovenian composers, enriched the archive with recordings of works by Slovenian and foreign composers of the 20th century and prepared many vocal-instrumental projects.    In the years 2002-2009 she was the chief conductor and artistic director of APZ Tone Tomšič University of Ljubljana. With the choir she won many First Prizes and Golden Plaques at national and prestigious international choral competitions (Tampere, Cantonigros, Maribor, C.A.Seghizzi in Gorizia, Varna, Olomouc) and many special prizes for her program choice and interpretations of contemporary works. At the International Competition in Varna 2007 she received the Best Conductor award. The highest achievement of the choir under the leadership of Urša Lah represents winning the final of the competition The European Grand Prix for Choral Singing in Debrecen, Hungary 2008.   
In 2006 Urša Lah co-founded the school for choral singers at the Glasbena Matica in Ljubljana and had led the school and taught Ensemble Singing there for three years. In recognition of her valuable work with choirs she received in 2008 the highest award of the Municipality of Ljubljana for cultural achievement - Župančičeva nagrada. In 2009, the Public Fund of Republic of Slovenia for Cultural Activities awarded her the award Gallusova Plaketa.

Since the autumn 2009 Urša Lah lives in Norway. She lecturers Ensemble leading and Choir conducting at the Faculty of Fine Arts at the University of Tromsø. From January 2016 she works also as the conductor and artistic leader of the University Choir Mimas. She works as the choirmaster for different professional orchestras: Arctic Philharmonic Orchestra, Trondheim Symphony Orchestra and Kristiansand Symphony Orchestra. 

Together with her husband Ragnar Rasmussen she established an international »Utopia & Reality Chamber Choir« for young talented singers in the year 2011. The choir has successfully performed on many reputable festivals and was representing Europe on 12. International Choir Festival in Beijing in July 2014. In February 2017 the choir held a production in Mariinsky Theathre in St. Petersburg.

Urša Lah lecturers at educational seminars for choral conductors all over Europe, she works as a quest conductor of professional choirs and as a member of international juries at choral competitions at the highest level.
She is also active as an organizer of international master classes for choral conductors and concert productions of various vocal ensembles. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου